• +386 1 510 6455

  • Dražgoška 14, 1000 Ljubljana, Slovenija

avatar

Utemeljitev zakaj smo prejeli Jabolko navdiha, ki ni nikogar v dvorani pustila ravnodušnega. Vsak je imel pod stolom stekleničko vode, pa bi pravzaprav moral imeti zavitek robčkov. 

Priznanje jabolko navdiha. FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Jabolko navdiha podeljuje predsednik Republike Slovenije Borut Pahor “junakom 3. nadstropja”, ki so ustanovili Inštitut Zlata pentljica, da nas ozaveščajo o raku pri otrocih in navdihujejo s svojo izjemno življenjsko močjo.

Junaki 3. nadstropja, ki so se zdravili ali se še vedno zdravijo na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, so heroji. V najbolj ranljivem obdobju svojega življenja so se morali soočiti z rakom. Čeprav je kruta bolezen zaznamovala tudi njihove družine in prijatelje, mladi junaki ohranjajo nalezljivo vedrino in optimizem, s katerima opogumljajo drug drugega in tiste, ki jim stojijo ob strani. Z neverjetno energijo, ki se zdi osupljiva odraslim in neponovljiva vrstnikom, sprejemajo vse preizkušnje in bolesti v času zdravljenja in po njem. Uspe jim, da se njihove in naše solze umaknejo nasmehu brezmejne življenjske moči, ki nas navdihuje.

Uraden logo Inštituta Zlata Pentljica

Inštitut Zlata pentljica je na pobudo otrok in mladostnikov nastal iz neformalne skupine »Gold Ribbon Slovenija«. V enem letu so brez finančne pomoči, le z iskrenim zanosom in odločnostjo, očarali celotno Slovenijo. Samo v mesecu septembru, ki je mednarodni mesec ozaveščanja o otroškem raku, so priredili ali sodelovali na triindvajsetih dogodkih. V sodelovanju z različnimi organizacijami uresničujejo svoje poslanstvo – javno in brez zadržkov govorijo o bolezni, zdravljenju in težavah, zaradi katerih so umaknjeni, včasih celo izločeni iz družbe. Da bi pomagali sebi in drug drugemu, so se morali naučiti vsega – od javnega nastopanja do medsebojnega spoštovanja in spodbujanja, razumevanja drug drugega. Tako vzpostavljajo varno okolje, v katerem so vsi enako pomembni. Svoj prosti čas namenjajo bolnim otrokom in mladostnikom. Drug drugemu so v nenadomestljivo oporo, saj jih povezuje enaka preizkušnja, o kateri se lahko med seboj iskreno pogovorijo.

Junaki s prizanjem jabolko navdiha | FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

S svojim pogumom in jekleno voljo so v navdih tudi staršem, ki jih bolezen otroka hudo prizadene in potre. Pomagajo jim, da laže sprejmejo preizkušnje, skozi katere morajo skupaj. Starši opažajo, da je aktivna vloga ozaveščanja o raku pri otrocih marsikateremu otroku in mladostniku pomagala pri oblikovanju samopodobe in pridobivanju samozavesti. To je zelo pomembno, saj so zaradi zdravljenja več mesecev, včasih pa tudi let, izolirani od vrstnikov in normalnega življenja. Otroci in mladostniki Inštituta Zlata pentljica so tako navdihujoči, ker so se sami odločili, da postanejo glas vseh, ki se jih ne sliši in ne vidi – glas tistih, ki tega ne zmorejo sami. Srčno vez ohranjajo z mlajšimi junaki, ki imajo vedno posebno mesto na prireditvah, ki jih pripravljajo. Mlajši borci se pogosto znajdejo v naročju starejših, ki so doživeli podobno izkušnjo in jih zato lažje spodbudijo, naj gredo po njihovi poti, ko bodo na to pripravljeni. Junaki 3. nadstropja se zavedajo svojega poslanstva: hrabro so preživeli hudo bolezen in s to izkušnjo želijo svet spremeniti na bolje, otrokom in mladostnikom pomagajo bolezen razumeti in jih opogumljajo s srčnostjo, odločnostjo in iskrenostjo. Za takšen navdih življenja si zaslužijo naše iskreno spoštovanje, neomajno podporo hvaležnost. 

Admin (Author)