• +386 1 510 6455

  • Dražgoška 14, 1000 Ljubljana, Slovenija

Zakaj ime INŠTITUT ZLATA PENTLJICA, otroci z rakom?

Popolnoma preprosto – zlata pentljica je mednarodni simbol otroškega raka; otroci z rakom pa zato, ker so v Inštitutu osrednje osebe otroci in mladostniki, ki so v otroštvu zboleli za rakom in delajo za otroke, ki se borijo z rakom.

Od kod pa izvira simbol zlate pentljice? No, to je pa že malo daljša zgodba.

Prve pentljice oziroma trakovi so se pojavili že v srednjem veku v Evropi, ko so jih dajali vitezom kot predmet, ki ima poseben pomen.

Med Angleško državljansko vojno v 17. stoletju se pojavi rumen trak, ko so jo nosili pripadniki Puritanske vojske. Od tu se je rumena pentljica razširila v Ameriko, kjer so jo povezovali z Ameriško vojsko. O rumeni pentljici so bile napisane tudi pesmi.

Kot simbol ozaveščanja pa se je prvič uporabila v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je žena vojaka, ki je bil ujetnik v Iranu, okoli dreves privezovala rumene trakove, da je s tem ponazorila kako ga pogreša in si želi, da se vrne domov. Podprli so jo tudi sorodniki in prijatelji in sporočilo se je hitro širilo med ljudmi. Tako je trak oz. pentljica postala sredstvo sporočanja in simbol upanja, solidarnosti in ozaveščanja.

Med letoma 1979 in 1981 je bilo v Atlanti ubitih več otrok in mladostnikov in v znak solidarnosti so si ljudje začeli pripenjati zelene pentljice, ki pa so bile še v obliki metuljčka oz. »mašnice« in ne tako oblike kot jo poznamo danes.

Rdeča pentljica

Rdeča pentljica

Leta 1986 je bila v Londonu konferenca, ki jo je predstavljal AIDS, v organizaciji dobrodelne organizacije Angleške Cerkve, takrat še pod imenom the AIDS Faith Allliance. Vsi udeleženci konference so prejeli mavrične pentljice.

Rdečo pentljico, ki jo danes poznamo kot simbol boja proti AIDS-u pa je leta 1991 ustvarila ameriška skupina umetnikov in aktivistov iz New Yorka (The Visual AIDS Artists Caucus). Želeli so ustvariti simbol, ki bi predstavljal sočutje z obolelimi in njihovimi negovalci. Rdeča barva pa predstavlja povezavo s krvjo in strast – tako strast jeze kot ljubezni. Prvi, ki je javno nosil rdečo pentljico je bil igralec Jeremy Irons na podelitvi Tony nagrad, kljub temu, da ni bilo zaželeno, da se o pentljici razpravlja v javnosti. Zaradi svoje vpadljivosti pa je pentljica praktično čez noč postala izredno popularna in prepoznavna. V želji, da se pentljico čim več nosi in uporablja, je načrtno niso zaščitili in je tako postala mednarodni simbol boja proti AIDS-u in iz njene uspešnosti izvirajo vse ostale barvne pentljice, ki so simbol za številne bolezni in kampanje ozaveščanja.

Roza pentljica

Vsi poznamo roza pentljico, ki je simbol boja proti raku na dojkah.

Roza pentljica
Zlata pentljica

Zlata pentljica

Zlata pentljica pa je nekaj posebnega, saj se ne osredotoča na en sam tip raka, ampak je simbol za vse tipe in oblike raka, ki prizadenejo otroke in mladostnike.

Zlato barvo za barvo pentljice pa je leta 1997 izbrala skupina staršev otrok z rakom v Ameriki pod imemon The Candlelighters Childhood Cancer Foundation, ki so želeli poiskati univerzalen simbol, ki bi brez besed sporočal in združeval po celem svetu, ne glede na jezik. Skupina, ki je danes prerasla v American Childhood Cancer Organization je bila prva skupina v Ameriki, ki si je prizadevala, da se je začelo govoriti o otrocih z rakom, da se jih ni skrivalo, da se je iskalo nove načine zdravljenja, se sprejemalo novo zakonodajo…

Zlata barva pa je bila izbrana iz dveh razlogov.

Zlato je žlahtna kovina in tako je zlata barva najbolj primerna, da predstavlja največje bogastvo staršev – njihove otroke.

Hkrati pa je postopek pridobivanja zlata poln ognja in peklenske vročine in dobro simbolizira boj in pot, ki jo otroci, ki se borijo z rakom prehodijo med zdravljenjem.

Tako si v znak podpore pripnite naš simbol – ZLATO PENTLJICO.

Viri:

Wikipedia

American Childhood Cancer Organization

Zlata Pentljica (Author)