• +386 1 510 6455

  • Dražgoška 14, 1000 Ljubljana, Slovenija

Kdo so / smo Junaki 3. nadstropja in zakaj?

Danes razbijemo še eno uganko.

Zakaj smo otroci z rakom Junaki oziroma Junaki 3. nadstropja?

To ime je skupno vsem, ki se zdravimo na Kliničnem oddelku za hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike v Ljubljani, ne glede na bolezen, diagnozo, zdravljenje,  potek bolezni ali izid zdravljenja…

No, seveda smo junaki, ker se junaško borimo z boleznijo, zdravljenjem in vsemi posledicami, ampak to ni razlog in izvor tega imena.

In 3. nadstropje zato, ker je »Hemato oddelek«, v tretjem nadstropju Pediatrične klinike v Ljubljani in se vsi otroci z rakom zdravimo tam.

Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Ime je zdaj staro že kar nekaj let.

Ko je imela naša ustanoviteljica Valerija pogovor za neko revijo in je dobila besedilo v pregled pred objavo, se je v besedilu stalno ponavljala beseda RAK in otroci z rakom. Valerijo je to zelo motilo in si ni želela, da bi ta beseda, ki ima med ljudmi še vedno negativen, moreč prizvok, definirala otroke, ki se soočajo s hudo boleznijo. Želela je poiskati nekaj, kar bi pokazalo našo moč, našo borbo, pogum in upanje.

Najprej si je zamislila izraz »zmagovalci«, vendar jo je mamica otroka, ki boja na žalost ni več zmogel, opozorila, da na žalost niso vsi zmagovalci. Tako je prišla na idejo, da nas poimenuje “Junaki”, saj ta beseda ne pomeni nujno zmage, ampak zajame vse, ki so se borili ne glede na izid.

Vir: FB

In že takoj po izidu tega pogovora se je ime prijelo.

Dokončno pa se je zasidralo v zavesti ljudi na prvem Teku Junakov 3. nadstropja v Škofji Loki (ki, kot lahko vidite, nosi enako ime), ko je izraz uporabil Predsednik republike Borut Pahor, ki nas, Junake, spremlja že več kot 20 let, skoraj tako dolgo kot kot Valerija in Ivo.

In še zanimivost – ime je tako uspešno, da se je začelo uporabljati tudi za otroke iz drugih oddelkov Pediatrične klinike in tako lahko med drugim na FB zasledimo skupino »Junaki prvega nadstropja”, kjer zgodbe delijo mamice prezgodaj rojenih otrok.

Zlata Pentljica (Author)